Sokáig szeretne élni? Ez a titka!

Sokáig szeretne élni? Ez a titka!

Bár sokan úgy vélik, azt, hogy meddig élünk, a genetikánk határozza meg – ez tévedés. A  várható élettartamot sokkal inkább befolyásolja az életmód, mint a genetika. Bizonyos szokások pedig bizonyítottan hozzájárulnak az egészséges, hosszú élethez. Íme, ezek listája.

Mérsékelt kalóriabevitel

A mérsékelt kalóriabevitel elősegíti a fogyást és a hasi zsír csökkenését, ezzel csökkentve az idő előtti elhalálozásért felelős szív-és érrendszeri betegségek és a diabétesz kialakulásának kockázatát. Fontos azonban, hogy a hosszú távú kalóriakorlátozás komoly mellékhatásokkal jár, extrém mértékben pedig akár életveszélyes is lehet! Törekedjen a kiegyensúlyozott táplálkozásra!

Mediterrán étrend

A zöldségekben, gyümölcsökben, diófélékben, magvakban, teljes kiőrlésű gabonában és omega-3 zsírsavakban gazdag mediterrán étrend nem csak a legegészségesebb, de bizonyítottan csökkenti számos betegség kockázatát, illetve hozzájárul a hosszú élethez.

A növényekben, diófélékben gazdag étrend csökkenti a szívbetegségek, a metabolikus szindróma, a rák, a gyulladások, a cukorbetegség, a depresszió és az időskori elbutulás kockázatát is. Ennek oka ezeknek az élelmiszereknek magas antioxidáns, vitamin – és tápanyagtartalmában keresendő. Vegetáriánus étrend esetén a daganatos megbetegedések és a szívbetegségek kockázata 29-52%-kal csökken!

Aktív életmód

Napi 15 perc testmozgás további 3 évet adhat az életéhez! sőt, minden további 15 perc napi testmozgás tovább növeli a várható élettartamot! Heti 150 perc mozgással körülbelül harmadával csökkenti a korai halálozás kockázatát!

Dohányzás mellőzése

A dohányzás akár 10 évet is elvehet az életéből! Soha nem késő leszokni! Kutatások szerint még 60 évesen is további 4 évet nyerhet vele!

Mérséklet alkoholfogyasztás

Bár kutatások szerint a mérsékelt vörösborfogyasztás annak magas antioxidáns tartalma miatt némi védelmet nyújt a szívbetegségek, a metabolikus szindróma és a diabétesz ellen, azoknál, akik túllépik az ajánlott mennyiség maximumát (nőknek 1, férfiaknak 2 pohár naponta), a rendszeres alkoholfogyasztás súlyos betegségekhez és korai halálozáshoz vezethet.

Kávé és/vagy tea

A rendszeres kávé- és teafogyasztás csökkenti a szívbetegségek, a cukorbetegség és egyes rákok kialakulásának kockázatát. Emellett a fogyasztók körében kisebb az előfordulása az Alzheimer- és Parkinson-kórnak, valamint a korai elhalálozásnak is.

Fontos azonban szem előtt tartani, hogy a túlzott koffeinbevitel szorongást és álmatlanságot okoz! Ne lépje túl az ajánlott 4mg/testsúly kg-os határt! Ehhez jó, ha tudja, hogy 1 csésze kávéban kb. 80-100 mg koffein van.

Megfelelő mennyiségű és minőségű alvás

Az alváshiány bizonyítottan növeli az elhízás, a cukorbetegség és szívbetegség kockázatát, valamint gyulladásos folyamatokhoz vezethet. Ezek az állapotok pedig köztudottan rövidítik a várható élettartamot. Próbáljon meg rendszeres alvási szokásokat kialakítani, lehetőleg azonos időben lefeküdni és ébredni, valamint legalább napi 7-8 órát aludni! A megfelelő minőségű alvás ugyanis elengedhetetlen a megfelelő sejtműködéshez és a test regenerálódásához.

Stresszcsökkentés

A stressz és a szorongás növeli a szívbetegségek és a stroke kockázatát! Bár bizonyos fokú stressz mindig jelen lesz az életünkben, fontos, hogy megtanuljuk azt kezelni. Ezt segíti elő a rendszeres testmozgás, a jóga, a meditálás és az örömet okozó hobbi. Fontos, hogy sikerüljön megőrizni a pozitív életszemléletet, mely nem csak a stresszt csökkenti, de kutatások szerint akár 18%-kal is növelheti a várható élettartamot!

Aktív társasági élet

Az egészséges társas kapcsolatok erősítik az immunrendszert, megelőzik a depressziót, csökkentik a krónikus betegségek kockázatát, valamint pozitívan hatnak a szívre, az agyra és a hormonokra is. A stabil társas kapcsolatok segítenek a stressz feldolgozásában és az optimista életszemléletben is, ami szintén pozitív hatással van a várható élettartamra.

Az, hogy meddig élünk, mindenki számára rejtély, ám néhány egészséges szokás következetes beépítése az életmódunkba mindenképpen hozzájárul ahhoz, hogy egészséges, tartalmas és hosszú öregkorunk legyen.

ROHU-357

Együttműködés a magas egészségügyi ellátási normákért a betegségek megelőzésében, korai azonosításában és hatékony kezelésében a Bihar-Hajdú-Bihar Eurorégióban

Jelen weboldal tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.