Női szívinfarktus – Nem ugyanazok a tünetek, mint a férfiaknál!

Női szívinfarktus – Nem ugyanazok a tünetek, mint a férfiaknál!

A szívroham a nők körében is az egyik vezető halálok, ám a női szívinfarktus tünetei gyakran eltérnek attól, amit az infarktusról általában tudni szoktunk. Az eltérő tünetek miatt sokszor olyan kevésbé súlyos problémákkal tévesztik össze, mint a gyomorbetegség vagy hasfájás. Ez az oka annak, hogy a női infarktust sokszor nem, vagy csak későn ismerik fel. Elmondjuk, melyek azok a legfontosabb tünetek, amiknél már bajt lehet sejteni!

 

Kockázati tényezők

 

A nők szívinfarktus kockázata a klimax után jelentősen nő. Bár mindkét nemnél komoly kockázati tényező a dohányzás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a 25 fölötti testtömeg-index (BMI), ezek – a menopauzától függetlenül – sokkal erősebben veszélyeztetik a nőket, mint a férfiakat. Növelik a nők infarktusának a kockázatát egyes autoimmun betegségek, az endometriózis, a PCOS vagy a terhességi toxémia is. Éppen ezért, ha több rizikófaktor által is érintett, vagy a családban előfordult már infarktus, kiemelten fontos, hogy rendszeresen vegyen részt kivizsgáláson, különösen a menopauza után!  

 

Figyelmeztető jelek

 

Extrém kimerültségszédülés, ájulás A szívinfarktus előtti napokban és hetekben a nők jelentős többsége extrém, indokolatlan kimerültséget, energiaszegénységet tapasztal. Ez akkor is fennáll, ha egy ideje mozdulatlanul ül, vagy nem sokat mozgott. 

 

Hideg verejtékezés – A női szívroham gyakori tünete a stressz okozta izzadáshoz hasonló, hirtelen, erőteljes hideg verejtékezés. 

 

Kar-, hát-, nyak- vagy állkapocs fájdalom  – A női infarktust sok esetben egyáltalán nem kíséri mellkasi fájdalom, vagy ha mégis, az általában nem erős, leginkább ahhoz hasonlító érzés, mintha egy súlyos tárgy lenne a mellkason. Nemcsak a baloldalra koncentrálódik, és jelentkezhet a mellkason kívül a hát felső részén, a vállban, a nyakban vagy állkapocsban is. A fájdalom lehet fokozatos vagy hirtelen, és sokszor enyhül, mielőtt újból intenzívvé válik. Gyakori, hogy pihenés vagy alvás közben sem múlik.  

 

Légszomj – Nyilvánvaló ok nélküli légszomj, zihálás, amihez mellkasi kellemetlen érzet is társulhat. A légzési nehézségek olyan erősek is lehetnek, hogy a páciens képtelen folytatni a beszélgetést. Olyan érzés, mintha maratont futott volna, anélkül, hogy egy lépést is tenne. 

 

Gyomorfájdalom – Sokan tévesztik össze a szívrohamot jelző gyomorfájást gyomorégéssel. Tipikus tünet a hasi nyomás/teltségérzet, ami olyan, mintha egy elefánt ülne a gyomrán.

 

Hányinger, hányás – Napokkal az infarktus előtt is jelentkeznek emésztési nehézségek, súlyos hányinger és émelygés.

 

Alvási nehézség – A szívrohamot szenvedő nők fele tapasztal alvási nehézséget már egy héttel az infarktus előtt. Ne hagyja figyelmen kívül, ha nehezen, vagy egyáltalán nem tud elaludni, ha megfelelő mennyiségű alvás ellenére is kimerült, vagy ha szokatlanul sokat ébred az éjszaka során. 

 

Teendők

A nők általában hosszabb ideig várnak, mint a férfiak, mielőtt segítséget kérnek, ezért sokkal rosszabb állapotban jutnak el a szakorvoshoz és a túlélési esélyük is jelentősen romlik. Még akkor is, ha úgy gondolja, a tünetei nem olyan súlyosak vagy elmúlnak majd, túl magas a kockázat! Ha kellemetlen, mellkasi diszkomfort érzete van, különösen, ha a többi említett tünet közül egy vagy több kíséri, azonnal hívja a mentőket! Minden perc számít! 

ROHU-357

Együttműködés a magas egészségügyi ellátási normákért a betegségek megelőzésében, korai azonosításában és hatékony kezelésében a Bihar-Hajdú-Bihar Eurorégióban

Jelen weboldal tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.