Nem is gondolná, hogy ezeket a betegségeket okozza a dohányzás

Nem is gondolná, hogy ezeket a betegségeket okozza a dohányzás

A tüdőrák vagy a szívinfarktus mellett rengeteg más betegség kockázatával is számolnia kell annak, aki dohányzik.

A dohányzás a leggyakoribb „megelőzhető haláleset”. Európában a magyarok között a legmagasabb a légzőrendszeri megbetegedésekben és a tüdőrákban (27%) elhunytak aránya, a leggyakoribb rákos halálok pedig a tüdőrák.

Nem létezik olyan dohánytermék, mely biztonságos!  A cigaretta körülbelül 600 anyagot tartalmaz, melyek közül sok megtalálható a szivarban és a vízipipában is. Egyes e-cigaretták nikotin tartalma akár 20 szál cigarettáéval megegyező lehet.

Amikor ezek az összetevők égnek, több mint 7000 vegyi anyagot termelnek! Eme vegyi anyagok közül sok mérgező, és közülük legalább 69 hozható összefüggésbe a rákkal! Ráadásul a dohányzás a test bármely részén okozhat rákot!

Bár a dohányzás hatása sokszor nem azonnali, a szövődmények és károsodások évekig tarthatnak. Jó hír, hogy a dohányzásról való leszokással számos káros folyamatot megfordíthat.

Függőség

A nikotin, hangulatmódosító szer, mely fizikai függőséget okoz. Pillanatok alatt éri el az agyba, ahol örömérzést, jó hangulatot okoz. Azonban a hatása gyorsan múlik, hiányérzetet vált ki. Nikotin hiányában olyan elvonási tünetek jelentkeznek, mint a szorongás, depresszió, fejfájás és az alvászavar.

Légzőrendszeri betegségek

A cigarettafüst károsítja a tüdőt, ezért a gyakori fertőzések mellett a dohányzóknál nagyobb a kockázata a krónikus, visszafordíthatatlan tüdőbetegségeknek. A leggyakoribbak ezek közül a tüdőben lévő légzsákok elpusztulása (emfizéma), a

 krónikus hörghurut, amely károsítja a tüdő légzőcsöveinek nyálkahártyáját és a

krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD).

A dohányzás hat a közvetlen környezetünkben élőkre is. A dohányzó szülők gyermekei hajlamosabbak a köhögésre, zihálásra és asztmára, valamint a tüdőgyulladásra és a bronchitisre is!

Ínysorvadás

A dohányzás csökkenti a fogíny vérellátását, egészségét. Kezeletlen fogínygyulladás esetén az íny zsugorodni kezd, a fogak gyökere meglazul, és a fog kihullik. Dohányosoknak ezért kiemelten fontos a szájhigiénia!

Szív-és érrendszeri betegségek

A nikotin szűkíti az ereket, korlátozza a véráramlást, emeli a vérnyomást, gyengíti az érfalakat és fokozza a vérrögök kialakulását, ami együttesen növeli a stroke kockázatát.

A passzív dohányzásnak való kitettség komoly kockázatot jelent a nemdohányzók számára: növeli a stroke, a szívroham és a szívbetegség veszélyét is.

Bőr, haj és körmök

A dohányfüstben található anyagok növelik a bőrrák kockázatát, a gombás körömfertőzések valószínűségét, valamint fokozzák a hajhullást, a kopaszodást és az őszülést.

Emésztőrendszeri betegségek

A dohányzók körében kiemelten magas a szájüregi rákok előfordulási aránya, valamint a hasnyálmirigyrák kockázata. A dohányzás növeli az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség, valamint annak szövődményeinek veszélyét, ami érelmeszesedéshez és súlyos esetben akár végtagamputációhoz is vezethet.

Reproduktív rendszer és szexuális élet zavarai

A nikotin csökkenti a nemi szervek véráramlását, ami negatívan hat a szexuális teljesítményre, nőknél pedig a hüvelyváladék termelését és az orgazmus elérésének képességét csökkenti. A dohányzás emellett csökkenti a nemi hormonok szintjét, ami a nemi vágy csökkenését és meddőséget is okozhat. A női dohányosok körében gyakoribb a korai menopauza és a súlyos hőhullámok előfordulása.

A terhesség alatt történő dohányzás fokozza a vetélés, a koraszülés és a hirtelen csecsemőhalál kockázatát. Nő a méhen belüli oxigénhiány veszélye, ami fejlődési rendellenességet, növekedési problémákat, asztmát okozhat a babánál. 

Fontos

A dohányzásról való leszokás nehéz, de számos vénymentes és vényköteles gyógyszer létezik, amelyek segíthetnek ebben. Mivel a dohányzás a test minden szervét érinti, a leszokás a legfontosabb lépés egy hosszabb és egészségesebb élet érdekében!

ROHU-357

Együttműködés a magas egészségügyi ellátási normákért a betegségek megelőzésében, korai azonosításában és hatékony kezelésében a Bihar-Hajdú-Bihar Eurorégióban

Jelen weboldal tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.