Mi történik, ha túl sok sót fogyaszt?

Mi történik, ha túl sok sót fogyaszt?

A sóra a szervezetnek szüksége van, hiszen a benne lévő nátrium nélkülözhetetlen az izom- és idegműködéshez, kloridtartalmával együtt pedig szabályozza a vérnyomást és folyadékháztartást. Nem mindegy azonban, milyen mennyiséget juttatunk belőle a szervezetünkbe! A túlzott sóbevitelnek rövid távon „csak” kellemetlen tünetei vannak, míg hosszú távon olyan súlyos következményekkel járó betegségeket okozhat, mint a magas vérnyomás, szívbetegség vagy stroke.

 

Bár ezekről a veszélyekről sokat és gyakran hallani, a javasolt napi 5g (kb. egy teáskanálnyi konyhasó) mennyiséget hazánkban átlagosan 2-3-szorosan juttatjuk a szervezetünkbe!

 

A túlzott sófogyasztás rövid távú hatásai

Az egyetlen étkezés vagy egy nap alatt történő túlzott sófogyasztás legjellemzőbb kellemtlen következményei az alábbiak:

 

Vízvisszatartás, súlyemelkedés – A vesék arra törekszenek, hogy fenntartsa a nátrium / víz sajátos arányát a szervezetben. A bevitt extra sómennyiséget a víz visszatartásával kompenzálja, ami átmenetileg akár 1-2 kg-os testsúlyemelkedést, valamint az arc, a kezek, a lábak és boka duzzadását okozhatja. Ne feledje, hogy a feldolgozott és konzerv ételek, annak ellenére, hogy nem sós ízűek, általában rengeteg sót tartalmaznak!

 

Intenzív/gyakori szomjúság – Túlzott sóbevitel esetén a test „kiszívja” a vizet a sejtekből, így próbálja korrigálni a felborult nátrium/víz arányt. Ez fokozott szomjúsággal jár. Ha ilyenkor nem fogyaszt elegendő folyadékot, a szervezet megemelkedett nátriumszintje súlyos állapotot, hipernatrémiát okozhat, mely akár kómához vagy halálhoz is vezethet. A hiernatrémia jellemző tünetei közé tartozik a nyugtalanság, a légzési és alvási nehézség, valamint a csökkent vizeletürítés is.

 

Gyomorpanaszok – A sóbevitel miatt fellépő dehidratáltság a gyomorra is kihat, hányingert, hasmenést, gyomorgörcsöt okozhat, ami megfelelő mennyiségű vízfogyasztással enyhíthető.  

 

Gyengeség – Ha túl sok só van a vérben, a sejtekből víz áramlik ki, hogy ellensúlyozza a sót. Ennek eredményeképp a szokásosnál gyengébbnek érezheti magát.

 

A túlzott sófogyasztás hosszú távú hatásai

 

A hosszú időn keresztül történő túlzott sófogyasztás számos egészségügyi problémát okozhat. Emeli a vérnyomást, valamint az erek és az artériák merevedését okozza. Ezek a változások viszont a szívbetegségek és az idő előtti elhalálozás magasabb kockázatát jelentik. Emellett fokozza a vesebetegség, vesekő, csontritkulás, gyomorrák és stroke kialakulásának veszélyét is.

 

Hogyan csökkentse a sóbevitelt?

 

Mivel a statisztikák szerint 10-ből 9-en túl sok sót fogyasztanak, valószínű, hogy Önnek is oda kell figyelnie.

 

  • Válasszon friss húst a feldolgozott helyett. Az elfogyasztott só 70-75 százaléka a feldolgozott élelmiszerekkel (pl. felvágottak, péksütemények, konzervek, ásványvizek) kerül a szervezetbe!
  • Olvassa el a címkéket és ellenőrizze a megvásárolt ételek nátriumtartalmát!
  • Ételízesítő vásárlásakor válassza a csökkentett sótartalmú változatot! 
  • Főzés során használjon kevesebb sót és inkább zöldfűszerekkel ízesítse az ételét! 

ROHU-357

Együttműködés a magas egészségügyi ellátási normákért a betegségek megelőzésében, korai azonosításában és hatékony kezelésében a Bihar-Hajdú-Bihar Eurorégióban

Jelen weboldal tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.