Meglepő, de ezek is emelik a vérnyomást

Meglepő, de ezek is emelik a vérnyomást

Arról már mindenki hallott, hogy a só, a stressz és a koffein emeli vérnyomást. Azonban ezek mellett számos olyan dolog van, melyekről kevésbé ismert, hogy vérnyomás emelő hatásúak. Noha az ideiglenes “kiugrások” nem feltétlenül jelentenek problémát, a rendszeresen magas vérnyomás komoly károkat okozhat. Íme a leggyakoribb, vérnyomásemelkedést okozó dolgok.

 

Hozzáadott cukor

A túl sok cukor nemcsak súlygyarapodást okoz (ami növelheti a magas vérnyomás kockázatát), hanem a vérnyomást is emeli, különösen olyan feldolgozott formában, mint a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup! 7 dl üdítő átlagosan 15 pontos szisztolés (a felső szám), és 9 pontos (alsó szám) diasztolés vérnyomás emelkedést okoz!

 

Gyógyszerek és gyógynövényes kiegészítők

A fogamzásgátló tabletták olyan hormonokat használnak, amelyek szűkítik az ereket, így emelhetik a vérnyomást.  Ez különösen a 35 évesnél idősebb, túlsúlyos vagy dohányzó nők számára lehet veszélyes.  Az antidepresszánsok, a megfázás elleni készítmények és fájdalomcsillapítók, valamint egyes gyógynövény-kiegészítők (pl. ginseng, orbáncfű, édesgyökér, árnika, ginkó) szintén emelik a vérnyomást, valamint megváltoztathatják a magas vérnyomás kezelésére szolgáló gyógyszerek hatását. Ha vérnyomásproblémája van, kérdezze meg orvosát, mielőtt bármilyen kiegészítőt szedne, hogy megelőzze a nem kívánt gyógyszer kölcsönhatást vagy egyéb problémákat! 

 

Pajzsmirigy problémák

A magas vérnyomás oka lehet a pajzsmirigyhormon hiánya is. Az alacsony hormonszint emelheti az LDL “rossz” koleszterin szintjét, ami merevítheti az artériákat, hosszú távon magas vérnyomást okozva. Ezzel szemben a túl sok pajzsmirigyhormon emeli a vér kalciumszintjét, ami szintén emeli a vérnyomást.

 

Alvási apnoe

Ha légzéskihagyásai vannak éjszaka, vagy erősen horkol, a szervezet nem kap elegendő oxigént. Ez károsíthatja az erek falát és nehezíti a vérnyomás szabályozását. Az alvási apnoe miatt túlműködő idegrendszer olyan vegyi anyagok felszabadulását válthatja ki, amelyek szintén emelik a vérnyomást.

 

Kálium hiány

A veséknek a nátrium és a kálium egyensúlyára van szüksége ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű folyadék maradjon a vérben. Tehát akkor is lehet magas a vérnyomása, ha alacsony sótartalmú étrendet követ, de nem fogyaszt elég káliumot, melynek a banán, a brokkoli, a spenót és más zöld leveles zöldségek is kiváló forrásai.

 

Alkoholfogyasztás, kiszáradás

Az alkohol vizet von el a szervezettől és kiszáradást okozhat. Ennek hatására az erek összehúzódnak és a vesék is kevesebb vizeletet termelnek, hogy visszatartsák a folyadékot, illetve a szívben és az agyban lévő apró erek is összehúzódnak, ami emeli a vérnyomást. A napi ajánlott alkoholfogyasztás maximális mértéke férfiaknak 2, nők számára 1 pohár bornak megfelelő alkoholos ital.

 

Vizelet visszatartás

Egy vizsgálatban a szisztolés érték átlagosan 4, a diasztolés pedig 3 ponttal emelkedett azoknál, akik legalább 3 órán át nem mentek mosdóba. A magas vérnyomás kockázata az életkor előrehaladtával nő, ezért fontos, hogy a rendszeres hólyagürítésre is odafigyeljen.  

 

Mozgásszegény életmód

A fizikailag inaktív életmód komoly kockázati tényezője a magas vérnyomásnak.

 

Magány 

Ez nem csak a barátok számáról szól – hanem arról is, hogy érezzük magunkat egy kapcsolatban. 4 év alatt a magányos emberek felső vérnyomásértéke több mint 14 ponttal emelkedik. Kutatók szerint ennek oka, hogy az elutasítástól és a csalódástól való folyamatos félelem megváltoztathatja a test működését. 

 

Szaunázás

A tipikus szaunaélmény, amely magában foglalja a szaunából vagy a forró kádból a hideg zuhanyzóba vagy hideg vízbe való belépést, a vérnyomás emelkedését okozhatja. Ha magas vérnyomása van, hagyja ki a szélsőséges hőmérsékleteket!  

 

Fájdalom, orvosi rendelő

A hirtelen vagy akut fájdalom felpörgeti az idegrendszert és megemeli a vérnyomást, akárcsak az úgynevezett „fehér köpeny szindróma”, mely oka valószínűleg a diagnózis miatti szorongás.

ROHU-357

Együttműködés a magas egészségügyi ellátási normákért a betegségek megelőzésében, korai azonosításában és hatékony kezelésében a Bihar-Hajdú-Bihar Eurorégióban

Jelen weboldal tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.