Elmúlt 50? Ezek a betegségek fenyegetik leginkább!

Elmúlt 50? Ezek a betegségek fenyegetik leginkább!

Az egészségre nagyobb figyelmet kell fordítani az életkor előrehaladtával. 50 év felett sok krónikus betegség kockázata nő, ezzel a szűrővizsgálatok és a megelőző intézkedések fontossága is. Melyek a leggyakoribb egészségügyi problémák a középkorúak körében és hogyan lehet megakadályozni, hogy ezek korlátozzák az életminőséget?

 

Magas vérnyomás

Felmérések szerint az 55 év feletti férfiak több, mint 70%-ának gyakorlatilag magas a vérnyomása. Ez 120/80 feletti értéket jelent. A magas vérnyomás idővel gyengíti az érfalat, növeli a stroke, szívroham, demencia és veseproblémák kockázatát. A betegség megelőzése és kezelése érdekében rendszeresen ellenőriztesse vérnyomását!

 

Magas koleszterinszint

A magas koleszterinszint egyik fontos kockázati tényezője az 50 év feletti életkor. Ahogy öregszünk, a szervezet több koleszterint termel, ami felhalmozódhat az artériákban, növelve a szívbetegségek és a stroke kockázatát. A nőknél a menopauza az LDL („rossz”) koleszterinszint emelkedését és a HDL („jó”) csökkenését okozza.

Fontos, hogy rendszeresen ellenőriztesse a koleszterinszintjét! Az össz-koleszterinszintnek kevesebbnek kell lennie mint 200 milligramm/deciliter (mg/dL), az LDL szintnek 100 mg/dL alattinak, míg a HDL szintnek 60 mg/dL felettinek.

 

Szívroham

Egy 55 éves férfinál a szívbetegség kockázata körülbelül duplája annak, mint ami 45 éves korában volt! Nőknél a menopauza után nő jelentősen a szívbetegségek kialakulásának veszélye. A szívinfarktus leggyakoribb jelei a mellkasi fájdalom, a légszomj és a hát, a váll vagy a nyak fájdalma, mely izzadással, szédüléssel és hányingerrel is járhat. Az egészséges testsúly, a kiegyensúlyozott, mediterrán étrend, a dohányzásmentes élet és a heti legalább 150 perces mérséklet intenzitású, rendszeres testmozgás bármely életkorban csökkenti a kockázatot.

 

Stroke

Stroke esetén a vér nem jut el az agy egyes részeihez, és ezeken a részeken az agysejtek elpusztulnak.  Azonnal kérjen segítséget, ha hirtelen fellépő gyengeséget vagy zsibbadást érez az arcában, a karjában vagy a lábában, ha zavart, vagy problémája van a beszéddel. Csökkentheti a stroke kockázatát, ha kordában tartja a vérnyomását, odafigyel a koleszterinszintjére és étrendjére, kezeli a stresszt, rendszeresen mozog és leszokik a dohányzásról.

 

Tüdőembólia

Ilyenkor egy vérrög elakad a tüdőben lévő egyik érben. 50 év felett a kialakulásának kockázata nő.  Mivel súlyos állapotról van szó, kérjen gyors orvosi segítséget, ha mellkasi fájdalma, hirtelen fellépő légszomja és szédülése van. Véres köhögést, lábfájdalmat, valamint kékesen elszíneződő bőrt is okozhat. A vérrög gyakran a lábból indul, így korai jele lehet az egyik vádli duzzanata vagy fájdalma. Ha szívbetegségben szenved vagy nemrégiben műtéten esett át, vagy hosszú ideig egyhelyben ült (például repülőgépen vagy autóban), fokozott a kockázat. 

 

Csontritkulás, csonttörés

Az osteoporosis néven ismert csontritkulás az 50 év feletti emberek közel felét érinti, különösen gyakori az idősebb nőknél. Az állapot nem csak a csípőt és a gerincet veszélyezteti: fogászati problémákat, például fogíny sorvadást és fogvesztést is okozhat. figyeljen rá, hogy étrendje elegendő kalciumot és D -vitamint tartalmazzon a csontok egészségének támogatásához. A rendszeres testmozgás is erősíti a csontokat. Kerülje a dohányzást vagy a túlzott alkoholfogyasztást, valamint vegyen részt rendszeres csontsűrűség -vizsgálaton.

 

Cukorbetegség

Bár a 2 -es típusú cukorbetegség bármely életkorban kialakulhat, a kockázat jelentősen megnő 50 éves kor után. Kezelés nélkül az állapot súlyos szövődményekhez vezethet, beleértve a szívbetegségeket, a stroke -ot, a vakságot és a demenciát. A betegség enyhe esetben életmódváltással, rendszeres mozgással és diétával, illetve szükség esetén gyógyszerekkel kezelhető.

 

Tüdőgyulladás

 50 év felett nagyobb a kockázata a baktériumok által okozott tüdőgyulladásnak, mely akár életveszélyes is lehet. Idősebb emberek nagyobb valószínűséggel kapják meg, mert a test immunrendszere az életkor előrehaladtával gyengül. Létezik azonban rá oltás, ami mindenkinek javasolt 65 év felett.

 

Rák

Sok rák, köztük a mell, a vastagbél, a prosztata és a petefészek kockázata 50 éves kor után emelkedik. Beszéljen orvosával, mit tehet a kockázat csökkentése érdekében, és milyen gyakran kell a rutin szűrővizsgálatokon (például kolonoszkópia, mammográfia, prosztata-specifikus antigén (PSA) teszt) részt vennie.

 

Köszvény

Ez az állapot hirtelen fájdalomként és duzzanatoként jelentkezik az egyik ízületben, gyakran a nagy lábujjban. Olyan ízületi gyulladás, amelyet a húgysav felhalmozódása okoz a szervezetben. Növeli a kockázatát, ha bizonyos gyógyszereket szed magas vérnyomás ellen, túl sok vörös húst, alkoholt fogyaszt, vagy elhízott. 

 

Akut hasnyálmirigy gyulladás

Leggyakoribb kiváltó oka az epekő vagy a túlzott alkoholfogyasztás és a magas triglicerid- és kalciumszint. Súlyos gyomorfájást, hányingert, hányást és lázat okoz, és életveszélyes lehet. Azonnal forduljon orvoshoz, ha ilyen tünetei vannak. 

 

Epekő

A máj által termelt epe jelentős része víz, amiben koleszterin, epesavak és egyéb anyagok vannak, melyek a máj méregtelenítése során keletkeztek. Ha ezek aránya felborul, az epe besűrösödik, és kövek csapódhatnak ki belőle. Méretük a homokszemtől a golflabdáig terjedhet, és súlyos fájdalmat okozhatnak a felhasban, a jobb bordaív alatt, a hátba vagy a vállba sugározva. Kialakulásának kockázata fokozott az elhízottak, a cukorbetegek, a májzsugorban és Crohn-betegségben szenvedők körében.  

 

Depresszió

A mentális egészséggel kapcsolatos problémák az életkor előrehaladtával minden előzmény nélkül jelentkezhetnek. A hormonok ingadozása és az élet változásaihoz való alkalmazkodás nehézségei depresszióhoz vagy szorongáshoz vezethetnek. Bár a korai tünetek enyhék (például álmatlanság, fokozott fáradtság vagy ingerlékenység), fontos odafigyelni rájuk. Beszéljen orvosával, hogy kizárja a fizikai problémákat, és szükség esetén forduljon terapeutahoz vagy pszichiáterhez további segítségért!

ROHU-357

Együttműködés a magas egészségügyi ellátási normákért a betegségek megelőzésében, korai azonosításában és hatékony kezelésében a Bihar-Hajdú-Bihar Eurorégióban

Jelen weboldal tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.