Éjszakai izzadás – Ezek a betegség is okozhatják!

Éjszakai izzadás – Ezek a betegség is okozhatják!

Az éjszakai izzadás hátterében általában hétköznapi dolgok állnak (pl. meleg, alkohol/csípős étel fogyasztása, stressz), ám ha az gyakori és olyan mértékű, hogy le kell cserélnie a hálóruhát, akkor akár komoly betegséget is jelezhet.

 

Menopauza

A változókorban lévő, 45 év feletti nők körében az éjszakai izzadást leggyakrabban a menopauzával járó hormonális változások váltják ki. Az állapot azokat a fiatalabb nőket is érinti, akiknél mindkét petefészket eltávolították, vagy akiknél kemoterápia miatt szűnt meg a menstruáció.

 

Pajzsmirigy túlműködés

A fokozott izzadás a pajzsmirigy túlműködés egyik figyelmeztető tünete. Ha az anyagcsere szabályozásáért felelős pajzsmirigy túl sok hormont termel, nő a testhőmérséklet, emellett a szapora szívverés, fáradékonyság, ingerlékenység, hasmenés és a fogyás is a betegségre hívja fel a figyelmet. 

 

Alacsony vércukorszint

Az inzulinhasználat vagy a szulfonilurea típusú gyógyszerek alkalmazása mellett egy túlzottan aktív nap, az esti torna vagy a késői vacsora is okozhatja a vércukorszint éjszakai csökkenését, ami éjszakai izzadással járhat.

 

Alvási apnoe

Az alvás közben fellépő, időszakos légzéskiesés miatt a test nem jut elég oxigénhez, “harcolj vagy menekülj” módba lép, ami izzadást vált ki.

 

 

Szorongás

A stressz és a pánik nappal is gyakran okoz izzadást, ezért nem meglepő, hogy a szorongás éjszaka is ugyanilyen hatást vált ki. Kérjen segítséget orvosától, ha ezek a zavarok folyamatosak vagy problémát okoznak az életében.

 

HIV

A fogyás, hasmenés, láz és duzzadt nyirokcsomók mellett a HIV pozitív embereknél rendszeres az éjszakai izzadás is.

 

Daganatok

A prosztatarák, a veserák, az előrehaladott pajzsmirigy- és a hasnyálmirigyrák, valamint a petefészkek és a herék daganatai is okozhatnak éjszakai izzadást. Az éjszakai izzadás a karcinoid szindrómának is klasszikus tünete, amelyet általában az emésztőrendszerben vagy a tüdőben található rák okoz. Leggyakoribb panaszként mégis a limfóma esetén jelentkezik, ahol az éjszakai izzadáshoz hőemelkedés is társul. 

 

 

 

Fertőzések

A bakteriális fertőzések gyakran váltanak ki éjszakai izzadást. A tuberkolózisnak például tipikus tünete a súlyos, fájdalmas (esetleg véres) köhögés, láz, fáradtság, gyengeség és étvágytalanság mellett.

 

Egyes gyógyszerek

Sok gyógyszer okozhat éjszakai izzadást, beleértve a vény nélkül kapható lázcsillapítókat, és nem szteroid gyulladáscsökkentőket, mint például az aszpirin és az ibuprofen. Egyes antidepresszánsok, a hormonpótló gyógyszerek és a szteroidok is stimulálhatják a verejtékmirigyeket.

 

Hogyan enyhítse? 

Az éjszakai izzadás enyhítésére fontos az alapbetegség kezelése. Addig pedig az alacsonyabb hőmérsékletű hálószoba, a nedvességelvezető, gyorsan száradó lepedő és hálóruha használata segíthet. Ha nem tudja, mi okozza az éjszakai izzadásokat, vezessen naplót, amelyet megoszthat orvosával. 

ROHU-357

Együttműködés a magas egészségügyi ellátási normákért a betegségek megelőzésében, korai azonosításában és hatékony kezelésében a Bihar-Hajdú-Bihar Eurorégióban

Jelen weboldal tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.