Allergia szezon … Allergia, megfázás, influenza vagy koronavírus? Melyek a hasonlóságok és melyek a különbségek?

Allergia szezon … Allergia, megfázás, influenza vagy koronavírus? Melyek a hasonlóságok és melyek a különbségek?

Tüsszögés, köhögés, nátha – míg korábban sokan az őszi-téli-tavaszi időszakkal járó ártalmatlan tünetekként tekintettek rájuk, most, a koronavírus járvány alatt komoly aggodalmat okoznak.

Az allergia, a megfázás, az influenza és a koronavírus számos tünete ugyanis hasonló, és elsőre nehéz lehet megkülönböztetni őket.

Nézzünk pár hasonlóságot és különbséget:

Koronavírus vagy influenza?

A COVID-19 nem influenza, azonban tipikus tünetei inkább hasonlítanak az influenzára (láz, köhögés, torokfájás, orr- vagy izomfájdalom, fejfájás, fáradtság), mint a megfázásra (orrfolyás, torokfájás, köhögés, enyhe fejfájás, tüsszögés, lázmentesség vagy alacsony láz, rossz közérzet). Koronavírus esetén a tünetek akár három hétnél is tovább tarthatnak.

Az influenza és a COVID-19 megkülönböztetése nagyon nehéz. A láz, a testfájdalom, a köhögés, a tüsszögés mindkettőre egyaránt jellemző. A különbség leginkább abban jelentkezik, hogy koronavírus esetén gyakori a rendkívül magas láz, míg influenzánál ez nem jellemző hosszú távon. Emellett a koronavírusnál a köhögés sokszor szűnni nem akaró és légszomjjal jár, valamint előfordulhat hányás-és/vagy hasmenés és íz-és szagvesztés is.

Koronavírus, megfázás vagy allergia?

Az egyik fő különbség, hogy a koronavírus tünete a légszomj, amely a tüdőgyulladás kialakulása előtt fordul elő. Ezzel ellentétben az influenza vagy a megfázás általában nem okoznak légszomjat, kivéve, ha tüdőgyulladássá alakulnak.

Az allergia általában krónikus betegség, azaz heteken, hónapokon vagy akár éveken át is fennáll. Nem okoz lázat vagy izom-és ízületi fájdalmat, de járhat zihálással, különösen az asztmás betegek esetében. Az allergia tünetei a környezettől függően változnak: por, pollen vagy állati eredetű szennyeződés esetén súlyosbodnak, míg a megfázás tünetei az időjárástól, a helytől vagy más környezeti tényezőktől függetlenül is fennállnak.

A szénanátha tüneteit – tüsszögés, orrviszketés, orrfolyás, orrdugulás, vörös, könnyező és

viszkető szem – elsősorban azzal enyhíthetjük, ha a számunkra gondot okozó növények virágzásakor a lehető legkevesebb időt töltjük a szabad levegőn.

A pollennaptár minden allergiás számára nagy segítség, használatával a tél végétól késő őszig követhetjük a virágzási időszakokat, így időben elkezdődhet az elkészülés.

Pollenallergiások számára különösen fontos, hogy ismerjék, mely időszakban virágzik az a növény, amely az allergiás tüneteket okozza.

Terjedési pontszám
0

ROHU-357

Együttműködés a magas egészségügyi ellátási normákért a betegségek megelőzésében, korai azonosításában és hatékony kezelésében a Bihar-Hajdú-Bihar Eurorégióban

Jelen weboldal tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.