Állandóan fázik? Ez lehet az oka

Állandóan fázik? Ez lehet az oka

Bár vannak, akik fázósabbak, a hideg kezek, lábak egészségügyi problémát is jelezhetnek. Ha olyankor is gyakran fázunk, amikor fűtött helyen tartózkodunk vagy már jó ideje bejöttünk a hideg levegőről, fel kell tennünk magunknak a kérdést, vajon nem komolyabb gond áll-e a háttérben. Íme, a leggyakoribb okok. 

Vérszegénység – A vérszegénység akkor fordul elő, ha a szervezetünk nem képes elegendő vörös vérsejtet előállítani, hogy azok az oxigént szállítsák a testben. Okozhatja vérveszteség, helytelen étrend, B12-vitamin hiány és vashiány is. Gyakori tünete a fázás, különösen a kezeken és a lábakon. Mindez fáradtsággal, gyengeséggel, szédüléssel és légszomjjal is járhat. A vérszegénység a legtöbb esetben étrendbeli változtatásokkal, étrendkiegészítők alkalmazásával gyógyítható.

 

Pajzsmirigy alulműködés – Ha a pajzsmirigye nem termel elegendő hormont, az fázóssá teheti. Az állandó fázás mellett ízületei fájdalom, székrekedés, bőrszárazság és súlygyarapodás és rendszertelen vagy túl heves menstruációs ciklus is jelezheti a betegséget.

Raynaud szindrómaA Raynaud-kórral küzdőknél a kezekben lévő erek extrém módon reagálnak a hidegre vagy a stresszre. A rendszerint néhány perctől akár egy óráig tartó roham során az erek összeszűkülnek és korlátozzák a vérellátást, az ujjak fehérré vagy kékké változnak, zsibbadnak és/vagy teljesen elérzéktelenednek, és szinte „jéghideggé” válnak. A véráramlás visszatérése az erekbe általában bizsergéssel és/vagy fájdalommal jár. A szövetkárosodás gyógyszeres kezeléssel, súlyos esetben műtéttel megelőzhető.  

 

Vesebetegség – A cukorbetegség és a magas vérnyomás gyakran okoz vesebetegséget. Ha a méreganyagokat már nem tudják megfelelően megszűrni, az számos más probléma mellett a testhőmérsékletet csökkenésével és fázással járhat. 

 

Anorexia Nervosa – A tartósan, drasztikusan csökkentett kalóriamennyiség miatt vészes soványság és a testzsír hiánya lép fel, ami folyamatos fázást okoz. Mivel az állapot életveszélyes lehet, beszéljen orvosával, ha úgy gondolja, hogy Ön vagy hozzátartozója érintett.

 

Influenza – Olyan vírus okozza, amely magas lázat, hidegrázást okoz. Különösen kisgyermekeknél és idősebb felnőtteknél veszélyes – számukra fontos az éves influenza elleni oltás az egészség megőrzéséhez. 

 

Perifériás neuropátia – Ha a lábai fáznak, noha érintésre nem hidegek, az ennek az állapotnak a jele lehet. A tünet gyakran a lábujjaknál kezdődik, majd a lábszárat is érinti. Olyankor fordul elő, amikor egy sérülés vagy más egészségi állapot károsítja az idegeket. Gyakori oka a cukorbetegség, de fertőzés, máj- vagy vesebetegség, vitaminhiány, vagy mérgező vegyi anyagokkal való érintkezés is kiválthatja. 

 

Hipopituitarizmus – Ha az agyalapi mirigy nem termel elegendő mennyiségű hormont, annak egyik tipikus tünete a hidegre való érzékenység, és hogy nehezen tud felmelegedni. További tünetei a vérszegénység, az étvágytalanság és a fogyás. 

 

Egyes gyógyszerek – Bizonyos gyógyszerek (pl. béta-blokkolók) mellékhatásként jelentkezhet állandó fázás. Beszéljen orvosával a lehetséges gyógyszerváltásról vagy az adag csökkentéséről, ha ezt tapasztalja. 

 

 

A hidegrázás, az állandó fázás komoly betegséget jelezhet, ezért fontos, hogy komolyan vegyük azt! 

ROHU-357

Együttműködés a magas egészségügyi ellátási normákért a betegségek megelőzésében, korai azonosításában és hatékony kezelésében a Bihar-Hajdú-Bihar Eurorégióban

Jelen weboldal tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.