A vitaminhiány leggyakoribb jelei

A vitaminhiány leggyakoribb jelei

A vitaminok megfelelő mennyiségének a biztosítása elengedhetetlen a szervezetünk számára. Sem a túl kevés, sem a túl sok vitamin nem tesz jót. A legjobb választás, ha természetes forrásokból, azaz élelmiszerekből, vagy vitaminkészítményekből pótoljuk szervezetünk vitaminszükségletét. A kiegyensúlyozatlan, tápanyaghiányos étrend különféle kellemetlen tüneteket okozhat. Íme, a vitamin- és ásványianyag-hiány leggyakoribb jelei.

 

Töredező haj és köröm

Az elvékonyodó, töredező haj és körmök a biotinhiány legszembetűnőbb tünetei a krónikus fáradtság, izomfájdalom és a kezek és a lábak zsibbadása mellett.

Kockázata a terhes nők, erős dohányosok, rendszeres alkoholfogyasztók esetén a legnagyobb, de az antibiotikumok és egyes gyógyszerek hosszantartó alkalmazása, valamint a nyers tojásfehérje fogyasztása is okozhat biotinhiányt.  

Elkerülhető a tojássárgája, a belsőségek, a hal, a hús, a tejtermékek, a diófélék, a magvak, a spenót, a brokkoli, a karfiol, az édesburgonya, az élesztő, a teljes kiőrlésű gabona és a banán rendszeres fogyasztásával.

 

Szájfekély vagy szájzug repedés

A szájfekély és szájzugrepedés gyakran a vas vagy a B-vitamin hiányának következménye. Megelőzhető az olyan vasban gazdag ételek fogyasztásával, mint a baromfi, a hús, a hal, a hüvelyesek, a sötét leveles zöldek, a dió és a teljes kiőrlésű gabonák.

 

Vérző íny

Néha csak a durva fogmosási technika áll az ínyvérzés mögött, de C-vitamin hiány is okozhatja, mely fontos szerepet játszik a sebgyógyulásban.  A C-vitamin hiány egyéb gyakori jelei a zúzódások, a lassú sebgyógyulás és a gyakori orrvérzés is.

 

Látásproblémák 

Az A-vitamin hiány gyakran csökkenti a látást gyenge fényben vagy sötétben. Kezelés nélkül az állapot károsíthatja a szaruhártyát, és végül vaksághoz vezethet.

Szerencsére az A-vitamin hiány ritka a fejlett országokban. A-vitaminban gazdagok a belsőségek, tejtermékek, tojás, hal, a sötét leveles, sárga és narancs színű zöldségek.

Az A-vitamin azonban felhalmozódhat a szervezet zsírraktáraiban és mérgezővé válhat. Ennek tünetei a hányinger, fejfájás, bőrirritáció, ízületi és csontfájdalom, és súlyos esetekben akár kóma vagy halál is. 

 

Pikkelyes foltok és korpásodás

A szeborreás dermatitis és a korpásodás is viszkető, hámló bőrrel jár. Az arcon, a mellkas felső részén, a hónaljban és az ágyékban is jelentkezhet. A cink, a niacin (B3-vitamin), a riboflavin (B2-vitamin) és a piridoxin (B6-vitamin) hiánya egyaránt szerepet játszhat a kialakulásában. 

A teljes kiőrlésű gabonák, baromfi, hús, hal, tojás, tejtermékek, belsőségek, hüvelyesek, zöldségek, keményítőtartalmú zöldségek, diófélék és magvak, valamint a  tenger gyümölcsei, a hüvelyesek, a tejtermékek, a diófélék és a teljes kiőrlésű gabonák rendszeres fogyasztása segíthet a megelőzésében.

 

Hajhullás

A következő tápanyagokban gazdag étrend segíthet megelőzni vagy lassítani a hajhullást:

  • Vas 
  • Cink 
  • Linolsav (LA) és alfa-linolén sav (ALA)
  • Niacin (B3-vitamin)  
  • Biotin (B7-vitamin) 

 

Vörös vagy fehér dudorok a bőrön

A keratosis pilaris olyan állapot, amelynek következtében libabőrszerű dudorok jelennek meg az arcon, a karon, a combon vagy a fenekén. Az alacsony A- és C-vitamin-tartalmú étrenden növeli a kockázatát.

 

Nyugtalan láb szindróma

A nyugtalan láb szindróma a láb mozgatásának ellenállhatatlan késztetése. Bár oka nem teljesen tisztázott, a vashiány összefügg a tünetek súlyosságával.

 

Összefoglalás

A vitaminok és ásványi anyagok elégtelen bevitele számos tünetet okozhat, amelyek közül néhány gyakoribb, mint mások. A megfelelő vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag ételek fogyasztásának növelése segít megoldani vagy nagymértékben csökkenti a tüneteket.

ROHU-357

Együttműködés a magas egészségügyi ellátási normákért a betegségek megelőzésében, korai azonosításában és hatékony kezelésében a Bihar-Hajdú-Bihar Eurorégióban

Jelen weboldal tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.