A szívbetegség kevésbé ismert tünetei

A szívbetegség kevésbé ismert tünetei

Mindenki számára ismert, hogy az egészségtelen étrend, a testmozgás hiánya és a dohányzás szívbetegséget okoz. Azt is mindenki tudja, hogy a magas vérnyomás ennek a fő tünete. Azonban azzal már kevesen vannak tisztában, hogy az alábbi tünetek is szívbetegségre utalnak.

Alvási apnoe

Alvási apnoéről akkor beszélünk, ha a légzés alvás közben időről-időre abbamarad, majd újra elindul. Ilyenkor előfordulhat, hogy az agy nem kap elég oxigént, így az ereknek és a szívnek keményebben kell dolgozniuk a véráramlás fenntartásához. Ezzel viszont nő a magas vérnyomás, a stroke és szívelégtelenség kockázata.

Alvási apnoe, légzészavar, légszomj esetén beszéljen orvosával! Hívja a mentőket, ha mindehhez mellkasi fájdalom is társul!

Fáradtság, szédülés, gyengeség

Ne fogja a rossz alvásra! A szívelégtelenség fáradttá és kimerültté teheti, hiszen a szívnek keményebben kell dolgoznia, hogy kielégítse a test szükségleteit. A szédülés gyakran annak a következménye, hogy a szív nem pumpál elég vért az agyba. A fáradtság emellett több súlyos állapot (pl. vérszegénység, rák) figyelmeztető jele is lehet, ezért komolyan kell venni.

Meglepő, de a kéz ereje árulkodik a szív egészségéről is. Ha csak nehezen tud megmarkolnia egy tárgyat, azaz gyenge a markolási erőssége, fennáll a szívbetegség lehetősége.  

Bőrelváltozások

A magas koleszterinszint – érelmeszesedéshez, stroke-hoz vagy szívkoszorúér-betegségekhez is vezethet – gyakori tünete a szemhéjakon, a tenyéren és a végtagokon jelentkező, sárgás-narancsos, hólyagos kiütések. Amikor a lerakódott koleszterin plakkok darabjai leválnak és elakadnak a kisebb vérerekben, véraláfutás-szerű, lilás elszíneződés jelenik meg közvetlenül a bőr alatt, a kezek belső oldalán és a talpakon is.

 A kék vagy szürke ujjak és lábujjak szintén a nem megfelelő vérkeringésre utalnak. Gyakran veleszületett szívelégtelenség vagy érszűkület okozza.

Ha nem ütötte meg az ujját vagy a lábujját, a köröm alatt rekedt kis vérpontok szívbélhártya fertőzésre (endocarditisre) vagy cukorbetegségre utalnak, mely állapotban 2-4-szer nagyobb a szívbetegség és stroke valószínűsége. A sötét, bársonyos bőrfoltok (ún. acanthosis nigricans) a bőrredőkben és gyűrődésekben jellemzőek (a nyakon, a hónaljban és az ágyékban), és ugyancsak inzulin problémát jeleznek.

Ínyvérzés

A kapcsolat oka valószínűleg az, hogy az ínyből származó baktériumok bejutnak a véráramba, és gyulladásos folyamatokat indítanak el a szívben. Az ínybetegség a stroke kockázatát is növelheti.

Lábdagadás

A folyadék felhalmozódása a lábakban eredhet szívelégtelenségből és a nem megfelelő vérkeringésből is, de olyan vérrög is okozhatja, amely megakadályozza a vér visszatérését az alsó végtagokból a szívbe. Azonnal hívja orvosát, ha a lábdagadás hirtelen jelentkezik!

Szexuális problémák

A merevedési zavart leggyakrabban a magas vérnyomással összefüggő keringési zavar vagy a koleszterin lerakódásból adódó érszűkület okozza. A keringési problémák a nőknél csökkentik a libidót és a szexuális élvezetet is.

ROHU-357

Együttműködés a magas egészségügyi ellátási normákért a betegségek megelőzésében, korai azonosításában és hatékony kezelésében a Bihar-Hajdú-Bihar Eurorégióban

Jelen weboldal tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.