A rendszeres séta többet segít az egészség megőrzésében, mint gondolná!

A rendszeres séta többet segít az egészség megőrzésében, mint gondolná!

Miért tökéletes sport a séta? Korosztálytól és edzettségi szinttől függetlenül segít megelőzni bizonyos betegségeket, ezzel meghosszabbítani az életet. Ráadásul könnyen beilleszthető a mindennapokba.

Egy óra sétával a sebességtől, a megtett távolságtól, a tereptől és a testsúlytól függően akár 400- 500 kalóriát is égethet!

Több betegség esetén is ajánlott

A rendszeres, napi 30 perc gyaloglás erősíti a szívet, és ötödével csökkenti a szívkoszorúér-betegség kockázatát. Ha pedig mindezt étkezés utánra időzíti, azzal sokkal hatékonyabban csökkenti a vércukorszintet, mint a nap folyamán bármikor máskor történő mozgással. Ha teheti, legyen az ebéd/vacsora utáni séta a napi rutin része!

A rendszeres séta emellett erősíti az ízületeket támogató izmokat, csökkenti az ízületi gyulladással járó panaszokat, illetve segít a betegség megelőzésében. Bizonyítottan erősíti az immunrendszert, csökkenti a megfázás vagy az influenza kialakulásának kockázatát, illetve megbetegedés esetén a tünetek sokkal enyhébbek. Mindezeket figyelembe véve a kutatók szerint a tempós séta akár 24%-kal csökkenti az elhalálozás általános kockázatát.

Energiafokozó, hangulatjavító

A séta nem csak az oxigén áramlását, de az energikusságért és hangulat fokozásáért felelős hormonok (kortizol, adrenalin, noradrenalin) szintjét is fokozza a szervezetben. Ezzel párhuzamosan csökkenti a szorongást és a depressziót, a társadalmi elszigeteltség érzését, valamint növeli az önbecsülést. Kutatások szerint a szabadban történő sétálás a kreatív gondolkodásra is pozitív hatással van.

Hogyan kezdjen hozzá?

Egy kényelmes cipőn és az elhatározáson kívül nincsen semmi másra szüksége. Ugyanakkor egy lépésszámláló alkalmazás sokat segít a napi mozgás nyomon követésében és a motivációban.

Fontos, hogy az életkorának és a fittségi szintjének megfelelő útvonalat válasszon és reális napi lépéscélt tűzzön ki magának. Nem lehet elégszer hangsúlyozni a fokozatosságot! Ha a napi 20 perc séta kimerítő, próbálkozzon csak 10 perccel, amit fokozatosan, 2–5 perccel növelhet hetente. Miután elérte a célját, további napokat adhat az edzésprogramjához, ha pedig nagyobb kihívásra vágyik, növelheti a sebességet, vagy kereshet egy emelkedőkkel tarkított útvonalat is.  

A séta a zsúfolt napi rutinba is beilleszthető, ha a buszról egy megállóval korábban szál le, vagy az irodájától távolabb parkol, mint általában, és sétál a munkahelyéig. Nagyobb séta előtt melegítsen be majd a végén nyújtson a sérülések elkerülése érdekében. Mindig beszéljen orvosával, mielőtt új fitneszrutinba kezdene!

ROHU-357

Együttműködés a magas egészségügyi ellátási normákért a betegségek megelőzésében, korai azonosításában és hatékony kezelésében a Bihar-Hajdú-Bihar Eurorégióban

Jelen weboldal tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.