A krónikus gyulladás kevésbé ismert tünetei

A krónikus gyulladás kevésbé ismert tünetei

A gyulladás arra utal, hogy testünk harcol valamilyen fertőzés, sérülés vagy méreganyag ellen. Ilyenkor olyan vegyi anyagokat bocsát ki, amelyek az immunrendszer válaszát váltják ki. Azonban ha ez az immunválasz elhúzódik, már krónikus gyulladásról beszélünk, ami az asztmától a szív-és cukorbetegségig vagy akár a rákig több súlyos betegség kialakulásáért lehet felelős.

Kialakulásának kockázatát növeli a dohányzás, az elhízottság, a túlzott alkoholfogyasztás és a gyakori stressznek való kitettség is.

Míg az akut gyulladás olyan egyértelmű tüneteket okoz, mint a fájdalom, bőrpír vagy duzzanat, a krónikus gyulladás gyakran hosszú idő alatt alakul ki és olyan általános tünetekkel jár, mint a fáradtság, kiütés, has-vagy mellkasfájdalom melyeknek sokan nem tulajdonítanak nagyobb jelentőséget. Vannak azonban olyan kevésbé ismert tünetek, melyek a betegség meglétére utalnak. Ezek közül a leggyakoribbak az alábbiak.

Egyensúly problémák – Előfordulhat, hogy a krónikus gyulladásra a szervezet túlzott reakcióval válaszol, és megtámadja önmagát. Ennek egyik példája a – különösen sétálás közben jelentkező – szédüléssel és egyensúlyproblémákkal járó Sclerosis Multiplex (SM) betegség.

Inzulinrezisztencia – A gyulladás befolyásolhatja a vércukorszint szabályozásában szerepet játszó inzulin működését. Az inzulinrezisztencia magas vércukorszintet okozhat, ami károsítja idegeket és az ereket, valamint cukorbetegséghez is vezethet. Legismertebb tünetei közé tartozik a lábzsibbadás, az állandó szomjúságérzet és a fáradtság is. 

 

Izomgyengeség – Krónikus gyulladás hatására az immunrendszer az izmokat is megtámadhatja, ami az izomrostok lebontását és gyengébbé válását eredményezheti. Ez a folyamat általában lassú, és leginkább a törzset, vállat, csípőt érinti. Tünetei közé tartozik, ha nehéz olyan egyszerű dolgokat is véghezvinni, mint a séta, fürdés vagy nyelés.

 

Hasmenés – A gyulladásos bélbetegségek (Chron-betegség vagy fekélyes vastagbélgyulladás) leggyakoribb tünete a hasmenés, de olyan általános panaszokkal is jelentkezhetnek, mint a hányinger, ízületi fájdalom, láz vagy bőrkiütés.

 

Derékfájás – Előfordul, hogy a krónikus gyulladás a gerincet támadja, bár egyes esetekben a csípőjt, nyakat, térdet vagy mellkast is érintheti. Jellemző tünete a tipikusan reggel jelentkező derékfájás és a derék merevsége. Súlyos esetekben az állapot korlátozza a mozgáskészséget is, ezért mielőbbi kezelésre van szükség.

 

Állandó fáradtság – Az olyan hosszú távú, gyulladásos betegségek tipikus jele, mint a fibromyalgia, a sclerosis multiplex, a lupus és a rheumatoid arthritis. Az elhúzódó, nem szűnő fáradtság hátterében gyakran valamilyen alapbetegség áll!

 

Arteriosclerosis – Az artériák megkeményedése a szívinfarktus és a stroke fő kiváltó oka. Kialakulásának kockázatát növeli a hízással, vagy a különböző káros anyagoknak (pl. cigarettafüst) való kitettséggel járó gyulladásos folyamatok.

 

Túlzott vérrög képződés – A traumák, műtétek és bizonyos betegségek okozta gyulladás fokozott vérrögképződéssel (hiperkoaguláció) járhat, ami növeli a stroke, szívroham, trombózis vagy tüdőembólia kockázatát. A hiperkoagulációt nem könnyű észrevenni, de az antikoagulánsoknak nevezett gyógyszerek segíthetnek az állapot kezelésében.

 

Szemszárazság – A gyulladás gyakori tünete. A tünetek enyhítése és a súlyos szövődmények (pl. látásvesztés) elkerülése gyógyszeres kezeléssel lehetséges.

 

Memória problémák – A szervezet gyulladásos folyamatai a memóriára is kihatnak, sőt, hozzájárulnak az Alzheimer-kór, és más demenciát okozó állapotok kialakulásához, különösen az idősebbeknél. Az olyan egészséges táplálkozási szokások, mint például a mediterrán étrend szerinti étkezés, enyhítik a gyulladást, és pozitív hatással vannak az agyra is. 

 

Hogyan befolyásolja az étrend a krónikus gyulladást?

 

Amit eszünk, az hat a szervezetben zajló krónikus gyulladásos folyamatokra is.

Az antioxidánsokban és polifenolokban gazdag élelmiszerek gyulladáscsökkentő hatásúak. Fogyasszon minél több olívaolajat, zöld leveles zöldséget, paradicsomot,

zsíros halakat, dióféléket! Kerülje az olajban sült élelmiszerek, a finomított szénhidrátok (fehér kenyér és sütemények), vörös- és feldolgozott húsok bevitelét, mivel ezek fokozhatják a gyulladást!

ROHU-357

Együttműködés a magas egészségügyi ellátási normákért a betegségek megelőzésében, korai azonosításában és hatékony kezelésében a Bihar-Hajdú-Bihar Eurorégióban

Jelen weboldal tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.